+49 170 218 81 87

Streekinformatie

De Eifel

vulkan-maar

De Eifel is het oostelijke deel van het middelgebergte Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter. In het Tertiair was er in de Eifel sterke vulkanische activiteit. Daar naar verwijst ook de naam Vulkaan-Eifel in het zuidoostelijke deel. De kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen hebben zich gevuld met grondwater en worden Maare genoemd.

In de Eifel ligt ook de Nürburgring, een bekend autocircuit voor onder andere Formule 1-races. Sinds 2004 is een deel van het noorden van de Eifel het Nationaal Park Eifel geworden. Dit Nationale Park valt in zijn geheel binnen het Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een ander deel van de Eifel valt binnen het natuurpark Zuid-Eifel.

De Eifel, Middengebergte tussen de vier steden Aken, Keulen, Koblenz en Trier, heeft tot op vandaag de oorspronkelijke schoonheid van het landschap bewaard.

Toen de immense krachten van de aardkern zich ooit naar boven persten, perforeerden zij de aardkorst van de Vulkaaneifel met een dicht netwerk van maren (kratermeren), de zogenaamde “blauwe ogen” van de Eifel.

Ook cultureel heeft het glooiende hoogland het één en ander te bieden. Zelfs de Kelten en de Romeinen hebben hier sporen achtergelaten. Zo herinneren bijvoorbeeld de kostbare mozaïeken in een Romeinse villa bij Otrang aan de Romeinse tijd. In de 7e en 8e eeuw gingen van de kloosters Echternach en Prüm religieuze, wetenschappelijke en economische impulsen uit. Vroeger gold deze streek met haar kratermeren als arm.

Dat is al lang niet meer het geval. Maar onveranderd gebleven is de oorspronkelijke schoonheid van het ongerepte landschap met als kern de Vulkaaneifel en de sinds 10.000 jaar slapende vulkanen. Omdat dergelijke geologische processen voor de leek onvoorstelbaar zijn, bieden het Eifel-Vulkanmuseum in Daun en het Maarmuseum aanschouwelijke informatie. Dankzij hightech-computersimulaties roken de vulkanen weer, openen de maren zich, banen lavastromen zich sissend en stomend een weg naar de bezoekers – een uitzonderlijke belevenis.

Ook in Brockscheid weet men wat hoge temperaturen zijn. Hier vindt het sinds vijf generaties uiterst zeldzame spektakel van het klokkengieten plaats. In basilieken en kerken roepen zij over de hele wereld de mensen op tot gebed. Ook wereldwijd verspreid geldt het bronwater uit de Eifel als verfrissende en een gezonde drank.

De Eifel is tevens een boeiend wandellandschap met fraaie dorpjes, mooie burchten, kastelen, kloosters, rotsen, meren, watervallen en meer dan 500 borrelende mineraalbronnen. Talrijke maren (met water gevulde vulkaantrechters) zoals het Laacher meer zijn uitermate populair als watersportparadijzen.

Tot de schoonheden van deze streek behoort ook de “Eifeler Seenplatte” met het grootste stuwmeersysteem van Europa. Het landschapsbeeld wordt gekarakteriseerd door glooiende heuvels en diepe dalen met voornamelijk bossen en weiden. Hier en daar zijn ook ongerepte watergebieden behouden gebleven die als levensruimte dienen voor amfibieën. In afgelegen streken groeien nog zeldzaam geworden planten en leven bijna uitgestorven diersoorten.

In sneeuwrijke winters is de Eifel met haar duizend natuurgezichten ook een gezond wintersportgebied. De radiotelescoop Effelsberg met een reikwijdte van 12 tot 15 miljard lichtjaren is de grootste telescoop ter wereld en wordt gebruikt voor ruimteonderzoek. Wetenschappers uit de hele wereld kunnen hier elk gezocht object binnen een korte tijd peilen en observeren. Het uitkijkplatform van de radiotelescoop is voor iedereen toegankelijk. Ook het “Pumpspeicherwerk” in Vianden en niet op de laatste plaats het bekende racecircuit Nürburgring behoren tot de moderne bezienswaardigheden.

Voor de motorrijders is de Eifel een paradijs van onbekommerd bochtenplezier. Dus, waarom zou u nog wachten!

 

Moezel en Saar

Riesling, Romeinen en romantiek

Het Moezeldal tussen Koblenz en Trier is een romantisch waterlandschap, gevormd en wereldberoemd door de wijnbouw. Bij elke stap vindt men idyllische wijnplaatsjes en wijnhellingen met klinkende namen, wijnlokalen en cultuurgeschiedenis.

 

De Moezel is met in totaal 545 kilometer lengte de grootste zijrivier van de Rijn. Het bochtenrijke rivierdal met zijn steile, wijnbegroeide hellingen kan men helemaal vergelijken met een “door wijn begroeid, natuurlijk amfitheater”. Maar de natuur was er het eerst, lang voordat toeristen uit de hele wereld deze streken bezochten. De Moezel, van geboorte Française, loopt in topvorm omhoog en swingt lichtjes beneveld de Rijn tegemoet. Zij is een dame met opwindende rondingen, voor wie de oude Romeinen en Kelten al in vuur en vlam raakten. Zij herkenden onmiddellijk het grote talent van de Moezel – en plantten op de steile hellingen boven de rivier de eerste druiven. Maar dat was 2000 jaar geleden en inmiddels is er veel veranderd. Witte wijn van de Moezel is synoniem voor een pittige, fruitige riesling vol gratie en speelsheid.

De wijnbergen in het Moezelland doen hun namen eer aan: met 380 meter hoogte en 55° stijging is de “Bremmer Calmont” het steilste wijnbergcomplex van Europa. De Moezel slingert in ongelooflijke meanders en bochten vanaf de bron in de Zuid-Vogezen tot aan de monding in het Deutsche Eck bij Koblenz.

Het rivierdal tussen Hunsrück en Eifel ontsluit een grandioos wijnlandschap waarvoor de Romeinen de basis hebben gelegd. Dankzij het milde, bijna mediterrane klimaat en de steile leisteenhellingen die de warmte vasthouden, groeit hier de fruitige en pittige riesling bijzonder goed. Als een lint strekken de wijnvlakten zich uit van boven aan de Moezel tot beneden bij Koblenz. De bezoeker wacht achter iedere bocht van de rivier een ander landschapsbeeld met een eigen identiteit.

Het unieke meanderlandschap, de diep in de rotsen ingesleten Moezel, is een 1000 jaar oud cultuurlandschap en het oudste wijnbouwgebied van Duitsland: hier woonden de Germanen en vestigden zich de Kelten en lieten de Romeinen bouw- en kunstmonumenten achter. Laatstgenoemden hebben ook een stempel gedrukt op de drinkcultuur, zoals een benaming van een bepaald wijnglas toont, de “Römer”, de “Romein”. Elk nog zo kleine Moezelplaatsje heeft zijn eigen wijn en folkloristisch feest. Wijnproeven in “wijnkelderatmosfeer” is een vast bestanddeel van een verblijf aan de Moezel.

Het Moezellandschap is echter ook een uniek cultureel openluchtmuseum. Achter bijna iedere bocht van de Moezel werd in de Middeleeuwen een burcht opgericht, waarvan er vandaag nog velen te bezichtigen zijn: Burg Elz, Burg Pyrmont bij Roes, Burg Thurant bij Alken, Burg Cochem of Burg Landshut boven Bernkastel-Kues, om er maar een paar te noemen. Maar de Moezel heeft ook nog twee kleine zussen – Saar en Ruwer. Moezel-Saar-Ruwer – deze drie rivieren geven de meest noordelijk gelegen wijnbouwstreek van Duitsland ook haar naam. Langs de 243 kilometer lange Duitse Moezel tussen Perl aan de Franse grens en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz en de Ruwer tussen Riveris en de stadswijk Ruwer in Trier, exploiteren ongeveer 5.000 wijnbouwbedrijven in 125 wijnplaatsen circa 70 miljoen wijnstokken op 9.300 hectare wijnbergvlakte.

Een vrolijke landschapsopbouw met helaas gevaarlijke arbeidsomstandigheden voor de wijnbouwers. De beste wijnstokken staan op de avontuurlijk steile hellingen en leisteenachtige grond. Dat geeft echter de wijn die typische minerale smaak.

Naamgever van het Saarland is de Saar, waarvan het oorspronkelijk uitgestrekte stille dal zich bij Merzig vernauwt. Bij Mettlach doorbreekt de rivier de begrenzing van het “Hochwald” en meandert in steeds weer nieuwe wendingen op de Moezel af.
De meest indrukwekkende is de zeven kilometer lange “Saarbocht” bij Mettlach. Grasland met fruitbomen vertegenwoordigen een traditionele vorm van economie voor de Saar-streek en drukken hun stempel op het landschapsbeeld in de dalen. Hier kan de bezoeker de vestingcomplexen van de Kelten en de Romeinen bezichtigen, maar ook antieke tempels, middeleeuwse burchten, adelsresidenties, kastelen en kerken. Het maakt niet uit of u te voet, per fiets of per schip de Moezel-Saar streek verkent, overal kunt u unieke landschappelijke indrukken opdoen. Gezellige wijncafés en bosherbergen nodigen u uit, de delicate wijn en de liefdevol bereide regionale heerlijkheden te proeven. Hier krijgt de bezoeker veel te zien.